agorafobie overwinnen

 

 

Agorafobie ofwel straatvrees is heel naar om te hebben. Je durft niet meer naar buiten. Jouw hele leven wordt beperkt, doordat je jezelf alleen in huis nog veilig voelt. Het idee van naar buiten gaan, geeft jou zoveel spanning. Je durft het niet aan om die stap te zetten. Maar zo wil jij niet leven. Jij wilt agorafobie overwinnen.

 

Dat is heel begrijpelijk. En ik ga jou geruststellen!

 

Het is mogelijk om agorafobie te overwinnen!!

 

Ik heb jaren geleden ook op het punt gestaan waar jij nu staat.

 

Ik voelde mezelf niet eens veilig in mijn eigen huis. Ik merkte dat ik me nergens veilig voelde. Ik miste echt een veiligheid in mezelf. Ik durfde niet meer te gaan slapen, omdat ik bang was dat ik niet meer wakker zou worden. Ik durfde niet naar de wc, omdat ik bang was om door mijn benen te zakken. Ik voelde me heel erg slap en zwak op mijn benen.

 

Dat was een heel heftige tijd.

 

Ik moest dus echt weer een veilige basis in mezelf vinden. Daarnaast mocht ik mijn agorafobie overwinnen.

 

Dit is mij gelukt! Ik doe nu weer super veel leuke dingen en ik geniet van het leven!

 

Hoe kun jij agorafobie overwinnen?

 

Agorafobie overwinnen gaat in stapjes. Nu durf je misschien helemaal niet naar buiten of heb je voor jezelf een grens van wat veilig voelt voor jou.

 

De eerste stap is jezelf weer veilig voelen in jezelf. Ik noem dit basisveiligheid. Jij mag jezelf aanleren om vertrouwen te krijgen in jezelf. Hiervoor is het belangrijk om weer te ontspannen, zodat jouw lijf uit de adrenalinestand gaat. Zodat jij dus uit de overleving gaat. Dat is eigenlijk wat er gebeurd. Jij gaat steeds in de overlevingsstand, doordat jij het gevoel hebt dat je in “gevaar” bent, wanneer jij naar buiten gaat of er zelfs aan denkt. Zo krachtig zijn gedachten. Dat wanneer jij er alleen al aan denkt, jouw systeem aangaat.

 

Jij kunt jouw lijf heel gemakkelijk een signaal geven dat jij veilig bent, doormiddel van de ademhaling. Adem daarvoor langer uit, dan in. Je zult merken dat jouw systeem rustiger wordt.

 

Daarnaast is het belangrijk om jezelf andere technieken aan te leren, om jezelf weer veilig te voelen in jezelf.

 

Het gaat hierbij niet alleen over gedachten, maar het is ook erg belangrijk dat jij het in jezelf voelt!

 

Alleen gedachtes veranderen helpt niet. Wanneer jij denkt dat je veilig bent, maar je voelt het niet. Zul jij niet het gewenste resultaat krijgen.

 

Dus het is ook heel erg belangrijk om met jouw gevoelens aan de gang te gaan.

 

Ik maak regelmatig podcast en dergelijke waarin ik meer vertel over hoe jij dit kunt doen. Neem gerust een kijkje op mijn site of volg mijn op facebook of Instagram voor de nieuwste updates.

 

De kracht van kleine stapjes

 

Bij agorafobie overwinnen is het daarnaast belangrijk om stapjes te zetten buiten jouw comfortzone. Maar neem daarbij niet te grote stappen, anders duurt het alleen maar langer voordat je bent waar je wil zijn. Ik vertel hier meer over in mijn podcast hieronder.

 

 

Hierin leg ik ook uit dat het belangrijk is om in de zogenaamde stretchzone te blijven. Je hebt namelijk wanneer jij buiten jouw comfortzone treedt een stretchzone en een stresszone.

 

De stretchzone is de zone waarin je wel spanning voelt, maar dat dit niet leidt tot angst en paniek.

 

De stresszone is de zone waarin jij zover uit jouw comfortzone gaat, waardoor jij angst en paniek ervaart. Dan ga jij dus te ver.

 

Probeer in de stretchzone te blijven en zoek hulpmiddelen waardoor jij daarin kunt blijven (Neem bijvoorbeeld iemand mee). Van daaruit ga jij stappen zetten. Je zult merken dat daardoor de stappen steeds verder uitbreiden en jij steeds meer durft.

 

Nogmaals wil je meer over weten hoe stappen te zetten buiten jouw comfortzone, beluister vooral mijn podcast over de klacht van kleine stapjes.

 

Ben jij toe aan om echt stappen te zetten om jouw agorafobie te overwinnen en lijkt het jou leuk om met mij samen te werken, kijk dan bij mijn aanbod of stuur mij een mail.

 

Bekijk ook vooral alle informatie die ik deel. Ik weet zeker dat jij er veel uit kunt halen. Dit vindt je onder het kopje gratis inspiratie.