Wat moet je doen als je angst hebt

Je ervaart angst en raakt misschien zelfs wel een beetje in paniek.

 

Angst is er om ons te beschermen. Het is er om jou te helpen zodat je kunt overleven. Daarom kan angst heel heftig voelen.

 

Angst en ook paniekaanvallen kunnen je geen kwaad doen, ook al voelt dit wel zo.

 

Dit besef kan helpen om de angst toe te laten.

 

Wanneer je nu angst voelt, schiet je in een overlevingsmechanisme.  Je gaat vluchten, vechten of bevriezen. Dat is waar dit mechanisme voor gemaakt is, maar dat is natuurlijk niet handig wanneer er geen echt gevaar is.

 

 

 

Wat kun je doen als je angst hebt?

 

 

Wat belangrijk is wanneer je angst voelt, is doorvoelen. Het toelaten. Dit kan in het begin heel lastig zijn, doordat je dus in de overlevingsmechanisme schiet.

 

Wat helpt is tegen jezelf te zeggen en te weten dat je veilig bent en dat er niets kan gebeuren.

 

Dit maakt het makkelijker om het toe te laten. Wanneer het stroomt, ervaar je een piek en daarna vlakt het af. Probeer bij de sensaties in jouw lichaam te blijven.

 

Vind je dit in het begin moeilijk, kijk dan naar hulpmiddelen.  Spreek bijvoorbeeld tegen iemand in jouw omgeving uit dat je angst ervaart. Kijk wat jij nodig hebt om de angst toe te laten.

 

Wanneer je angst ervaart, heb je ook angstige gedachten. Weet dat niet alles wat je denkt waar is. Geloof daarom dus ook niet alles wat je denkt. Dit maakt het makkelijker om de angst toe te laten.

 

De key zit hem dus in het toelaten van de angst. Dan wordt het minder. Je kunt tijdens het toelaten jouw handen op jouw hart en buik leggen. Dit geeft een extra veilig gevoel.

 

Vind je het spannend om alleen te zijn tijdens het toelaten van jouw gevoelens, vraag dan om hulp. Dan kan het makkelijker zijn. Soms voel je je alleen niet veilig genoeg. Dat is niet erg.

 

Weet dat alles weer voorbijgaat, dus ook dit.

 

Angst is een emotie, net als alle andere emoties. Je mag leren het weer te laten stromen. Dat het komt als een golf en weer verdwijnt. Zo is het in de natuur ook, zoals dat er na regen zonneschijn komt. Weet dat dit met emoties en dingen in jouw leven ook zo is.

 

Het kan zijn dat er een trigger zit, die ervoor zorgt dat angstgevoelens opkomen. Er is dan een gebeurtenis in jouw onderbewustzijn die steeds zorgt voor angstige gevoelens, wanneer je nu in een situatie komt die lijkt op de situatie van toen. Je bent je er misschien niet eens van bewust dat dit gebeurt. Het kan dan nodig zijn om deze trigger op te lossen. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden.

 

Heb je dit gevoel of lukt het jou niet om zelf door de angst heen te gaan, voel je dan vrij om hulp te zoeken. Het is niets om je voor te schamen. Samen met iemand kan het zelfs zijn dat je makkelijker door bepaalde stukken heen gaat.

 

Mocht je meer handvatten of tools willen, kijk dan op mijn website onder gratis inspiratie. Daarin deel ik heel veel informatie over hoe jij los kunt komen van jouw angst.

 

Je kunt mij ook volgen via Facebook en Instagram.

 

Heb jij het gevoel dat ik jou verder kan helpen. Kijk dan bij mijn aanbod of stuur mij een mail. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden en wat jij nodig hebt.