Hoe ontstaan angststoornissen

 

 

Hoe ontstaan angststoornissen? Dat is doordat je ooit een hevig gevoel van angst hebt ervaren. Dit gevoel van angst voelde zo overweldigend, dat jouw systeem het niet kon verwerken op dat moment. Jouw systeem heeft onbewust dit moment opgeslagen. Maar het wordt op bepaalde momenten weer getriggerd. Dit gebeurt vaak onbewust. Er gebeurt iets en jouw onbewuste systeem “herkent ”iets wat lijkt op die eerste gebeurtenis en schiet direct in het overlevingsmechanisme.

 

 

Doordat dit gebeurt ga jij steeds meer angst ervaren en ga je het in steeds meer situaties krijgen. Jouw systeem gaat steeds meer situaties als bedreigend zien en zo ontstaat een angststoornis.

 

 

Het probeert jou eigenlijk te beschermen, maar zo voelt het natuurlijk niet. Het heeft dus een positieve intentie. Het zorgt er alleen wel voor dat je steeds meer gaat overleven dan leven. Het belemmert uiteindelijk je hele leven.

 

 

Waardoor ontstaan angststoornissen vaak onbewust

 

 

Nu weet je dus dat een angststoornis ontstaat doordat jij ooit getriggerd bent in een overweldigende angst. Dit kan soms zelfs al gebeurd zijn toen jij nog heel jong was. Het kan dus ook zijn dat jij niet meer bewust weet welke ervaring jou getriggerd heeft. Het kan zijn dat het gebeurd is op jonge leeftijd en dat de trigger iets “kleins ”is geweest in volwassenen ogen, maar voor een kind kan het heel heftig aanvoelen. Je kunt het op jonge leeftijd nog niet relativeren, maar jouw systeem slaat het wel op, doordat je het toen niet kon verwerken.

 

 

Hoe angststoornis overwinnen

 

 

 

Wat heel belangrijk is, is om niet nog meer situaties aan angst te gaan koppelen, anders ga je jouw wereld nog kleiner maken. Mocht dit al zo zijn, weet dan dat ook nu het nog steeds mogelijk is om jouw angststoornis te overwinnen. Lees bijvoorbeeld mijn verhaal over hoe ik mijn angststoornis heb overwonnen.

 

 

 

Wat heel belangrijk is bij een angststoornis, is om weer een goede basis in jezelf te gaan creëren. Zodat jij je weer veilig gaat voelen in jezelf. Daardoor kun jij stappen gaan zetten om jouw angst los te laten.

 

 

Ik vertel hier meer over in deze podcast.

 

 

Ik heb naast deze podcast nog meerdere podcast en video’s gemaakt over hoe jij jouw angststoornis kunt overwinnen. Bekijk en beluister deze dan ook om nog meer handvaten en tips te krijgen.

 

Weet dat het een reis is en dat je steeds minder snel getriggerd zult gaan worden in jouw angst. De angst zal steeds minder heftig worden en er komt steeds meer ruimte voor levensvreugde.

 

 

Het is niet erg om hulp in te schakelen. Dit maakt het soms makkelijker en zorgt ervoor dat je sneller door processen heen gaat.

 

 

Ik hoop dat je veel aan deze informatie hebt.

 

 

Je kunt nog meer inspiratie krijgen onder het kopje gratis inspiratie. Daarnaast kun je mij ook volgen via Facebook en Instagram.

 

 

Heb jij het gevoel dat ik jou kan helpen, kijk dan onder het kopje aanbod of stuur mij een mail. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.