agorafobie behandelen

 

 

 

Agorafobie behandelen is mogelijk. Mijns inziens is het daarbij erg belangrijk om kleine stapjes te zetten en weer leren om jezelf veilig te voelen bij jezelf.

 

 

Hoe agorafobie behandelen

 

 

Wanneer je enorm veel angst ervaart is het heel belangrijk om eerst weer leren om rust te krijgen in jouw systeem. Weten hoe jij jezelf weer rustig kunt krijgen wanneer je angst voelt en dat jij weer vertrouwen krijgt in jezelf, jouw lijf en het leven. Ik geloof erin dat wanneer jij die basis in jezelf hebt, dat je makkelijker en sneller stapjes kunt zetten.

 

 

Daarnaast is het belangrijk om stapjes te zetten die niet te groot zijn. Iedereen heeft een comfortzone. Daarin voel jij je fijn en veilig en kun jij ontspannen en genieten. Daarnaast heb je een stretchzone. In deze zone voel je wat spanning en voel je je ongemakkelijk, maar leid het niet tot angst en paniekaanvallen. Daarna komt de stresszone, hierin voel je zoveel spanning dat je angst en paniekaanvallen ervaart. Het is heel belangrijk om stapjes te zetten in de stretchzone zodat jouw systeem leert dat alles veilig is en sneller vertrouwen opbouwt.

 

 

Hoe zet je de stappen

 

 

Je voelt bij jezelf wel waar jouw stretchzone zit en wanneer je in de stresszone komt. Dan ga je angst en paniekaanvallen ervaren. Kijk dus welke stappen voor jou fijn voelen. Je zult merken dat jouw comfortzone verbreed. Wat eerst heel spannend was, voelt nu prettig. Blijf de stretchzone stapje voor stapje uitbreiden.

 

 

Maak ook gebruik van hulpmiddelen als je dat prettig vindt, neem bijvoorbeeld iemand mee of kijk naar andere dingen die voor jou fijn voelen.

 

 

Daarnaast leer je jezelf ook aan om jezelf veilig te voelen bij jezelf. Zodat je de angst kunt omarmen. Dat je de gevoelens durft toe te laten, omdat je weet dat het weer voorbij gaat en er niets kan gebeuren.

 

 

Jezelf veilig leren voelen is een proces, waarbij je weer vriendjes leert worden met alle gevoelens in jouw lijf en een stevige fundering in jezelf aanlegt om alles aan te kunnen wat er op jouw pad komt. Je krijgt hierdoor een enorm zelfvertrouwen, zelfliefde en kunt oké zijn met wie je bent en wat je voelt.

Wil je meer weten over basisveiligheid, beluister dan deze podcast

Ik hoop dat ik jou mooie handvaten aan heb kunnen reiken om stappen te zetten om los te komen van agorafobie.

Ik deel heel veel tips en tool om agorafobie te behandelen. Kijk hiervoor onder het kopje gratis inspiratie. Daarnaast kun je mij volgen op Facebook of Instagram.

Heb jij het gevoel dat ik jou verder kan helpen, bekijk dan mijn aanbod of stuur mij een mail. Dan bekijken we samen de mogelijkheden.