Herken je dit?

  • Iedere symptoom in jouw lijf bezorgt jou angst.

  • Je bent bang dat alle signalen die jouw lijf geeft, een indicatie is van een “ernstige” ziekte.

  • Je zoekt regelmatig naar jouw symptomen op het internet, om te kijken wat het zou kunnen zijn.

  • Soms komen er de meest vreselijkste ziektes uit, waardoor je alleen nog maar meer angst ervaart.

Misschien ga je wel regelmatig naar de huisarts omdat je het niet vertrouwt en je wil graag bevestiging of onderzoek. Het kan ook zijn dat je juist niet naar de huisarts durft, omdat je bang bent dat hij gaat zeggen dat je een “ernstige” ziekte hebt.

Hoe dan ook, het beheerst jouw hele leven. Je leeft de gehele dag in angst en zodra jouw lijf signalen geeft die jouw angst triggert, wordt de angst erger en uit het zich misschien wel in een paniekaanval.

 

Wat is hypochondrie?

Hypochondrie is een angst voor ziektes. Bij ieder signaal dat jouw lijf geeft, ben jij bang dat je een “ernstige” ziekte onder de leden hebt.

Het kan zijn dat het zich uit, op een bepaalde punt waar jij je op focust. Zoals wanneer je hoofdpijn hebt, dat je bang bent voor een hersentumor. Maar het kan ook zijn dat je alles in jouw lijf koppelt aan een “ernstige” ziekte. Dat hoofdpijn zich uit in angst voor een hersentumor en steken in jouw hart zich uit in angst voor hartziekten.

Je bent daardoor heel erg gefocust op jouw lijf en signalen. Je bent heel erg alert op alles wat je voelt. Je ervaart direct angst wanneer jij een symptoom ervaart die jouw angst triggert. Daarna ga jij handelen uit angst. De een gaat zoeken op internet. De ander zit direct bij de huisarts. Misschien reageer jij wel anders.

Vaak ben je al bij de huisarts geweest en heeft deze bevestigd dat er geen onderliggende ziekte is. Misschien heeft jouw huisarts jou al gewezen op hypochondrie.

Het kan zelfs zijn dat je al meerdere onderzoeken hebt gehad en dat er steeds niets uitkomt. Zoals ik al aangaf, uit het zich bij iedereen anders.

Hoe dan ook je wilt van jouw hypochondrie af.

Je beseft dat zo leven jou niet helpt om te genieten van het leven.

Hoe kom ik van mijn hypochondrie af?

Nadat je weet dat je fysiek niets mankeert, is het belangrijk om jouw patroon te doorbreken.

Je hebt jezelf een patroon aangeleerd van reageren nadat jij een symptoom hebt gevoeld in jouw lijf.

Wat ook heel belangrijk is om te beseffen, is dat wanneer jouw angst getriggerd wordt, jouw lijf adrenaline aanmaakt. Dit zorgt voor veel nare symptomen zoals hartkloppingen, benauwdheid en dergelijke.

Besef dat jij al hypergevoelig bent voor signalen van jouw lijf. Dus het kan zijn dat jij een gedachte hebt of een symptoom ervaart die deze reactie triggert, waardoor jij dus nog meer symptomen gaat ervaren of de bestaande klacht verergert.

Wat dus belangrijk is, is om jezelf ander gedrag aan te leren nadat jij de trigger ervaart. Ga dus bijvoorbeeld niet op internet opzoeken wat de klachten zouden kunnen zijn. Ga ook niet steeds vragen aan anderen wat de klachten zouden kunnen zijn of bevestiging zoeken bij anderen, of ze het herkennen.

 

 

Maar wat kan ik dan wel doen om van mijn hypochondrie af te komen?

Zoals ik al aangaf ga jij jezelf ander gedrag aanleren. De klachten zullen voor nu nog even blijven bestaan, maar weet dat de meeste klachten uiteindelijk gaan verdwijnen. Misschien zelfs wel allemaal. De meeste klachten komen namelijk voort uit de adrenaline reacties die jouw lijf steeds afgeeft.

Hoe meer jij tot rust komt, hoe minder adrenaline jouw lijf aanmaakt. Jij komt steeds meer tot rust en jouw lijf kan zich gaan herstellen.

 

 

Hoe leer ik mezelf ander gedrag aan?

Het is veel oefenen. Dat zo ie zo. Dus geef niet op.

Nadat jij de trigger hebt ervaren. Ga je dus i.p.v. handelen, stil staan. Je gaat met jouw aandacht naar jouw lijf en je gaat ademhalen. Adem langer uit dan in. Deze ademhaling zorgt ervoor dat jouw lichaam weer tot rust komt.

Doe deze ademhaling net zolang totdat jij weer rust voelt in jouw lijf.

Daarna kun jij verder kijken wat voor jou helpt om het patroon te doorbreken.

Het is vooral belangrijk om jouw lijf tot rust te brengen en daarna te kijken waardoor jij getriggerd wordt. Wanneer jij dit ombuigt, zul je merken dat jouw lijf steeds meer tot rust komt en jij steeds minder klachten gaat hebben.

Uiteindelijk komt er steeds meer ruimte voor genieten van het leven en dingen doen waar jij blij van wordt, zonder dat jij belemmerd wordt door hypochondrie.

Beluister ook mijn podcast over hypochondrie.

 

 

Ik deel regelmatig informatie over hypochondrie en hoe los te komen van angst. Bekijk hiervoor onder het kopje gratis inspiratie. Zo komt er onder andere wekelijks een nieuwe meditatie op Youtube.

Je kunt mij ook volgen op Facebook en Instagram.

Ben jij er helemaal klaar voor om helemaal van jouw hypochondrie af te komen en heb jij het gevoel dat ik jou daarbij kan helpen?

Bekijk mijn aanbod of stuur een mail om samen te kijken naar de mogelijkheden, zodat jij weer een heerlijk leven kunt leven zonder hypochondrie!