Jezelf ziek praten

Je kent het vast wel. Je voelt iets in jouw lijf en bent bang dat je de ziekte het waar jij bang voor bent nu echt waarheid wordt. Je gaat nog meer letten op wat je voelt en de gedachten schieten door je hoofd. Je begint steeds meer symptomen te krijgen die bij de ziekte horen waar jij zo bang voor bent. Je wordt steeds angstiger en angstiger. En voor je het weet, ben je zo in paniek, dat je bij de dokter zit. Of net wat jij doet wanneer je deze angst voelt.

 

 

Er blijkt niets aan de hand te zijn, terwijl jij echt denkt dat er iets is. Je voelt toch van alles. Je bent jezelf eigenlijk ziek aan het praten.

 

 

Wat is dat dan jezelf ziek praten

 

 

Op het moment dat jij iets voelt, koppel jij dit automatisch onbewust aan de ziekte waar jij bang voor bent. Daardoor krijg jij allerlei gedachten die ervoor zorgen dat jouw systeem adrenaline aan gaat maken. Dit zorgt voor symptomen, die ook weer klachten geven. Dat waar jij bang voor bent, begin je ook te voelen in jouw lijf. Doordat je meer symptomen krijgt, word je nog banger. Het is eigenlijk de adrenaline die klachten veroorzaakt, maar jij koppelt het aan de ziekte waar je bang voor bent. Zie je wel denk je dan. Terwijl het eigenlijk dus symptomen zijn van het overlevingsmechanisme die in werking treedt.

 

 

Daarbij ben je ook hypergevoelig voor bepaalde symptomen. Doordat je daaraan denkt, zul je die ook sneller voelen.

 

 

Bijvoorbeeld. Nu op dit moment voel jij jouw linker grote teen niet. Leg je aandacht maar op jouw linker grote teen en ineens voel jij jouw grote teen zitten. Je bent je bewust van jouw linker grote teen.

 

 

Zo heb jij nu een extra alertheid op bepaalde lichamelijke gewaarwordingen. Die hoef jij maar heel licht te voelen en jouw systeem schiet meteen aan. Je zult het direct opmerken en de gedachten gaan meteen een bepaald patroon af.

 

Kun je jezelf ook beter praten

 

 

Wanneer je jezelf ziek kunt praten, dan kun jij jezelf in mijn ogen ook beter praten.

 

 

We hebben met onze gedachten veel meer invloed dan we denken.

 

 

Zoals ik al aangaf, wordt er een bepaald patroon in werking gezet, zodra jij een lichamelijke gewaarwording hebt, waar jij bang voor bent. Dit is een ingesleten patroon.

 

 

Maar dat is te veranderen.

 

 

Je kunt jezelf kalmeren, door ten eerste te weten dat niet alles wat jij denkt waar is. Wanneer jij bij de huisarts bent geweest en die heeft geconstateerd dat alles in orde is. Dan kun je dit soort gedachten gebruiken. Zo ook dat jij veilig bent, dat alles goed is en dat jouw lijf gezond is. Zeg tegen jezelf dat je ziet dat je in de angstgedachten schiet en bedank die gedachten. Het heeft jou ooit geholpen. Maar nu wil je het anders doen. Kalmeer jezelf. Je zult daardoor het patroon veranderen. In het begin zal het erger lijken te worden, maar dit komt omdat jij aan het veranderen bent en jouw systeem kent dat niet. Dat blijft graag in het oude bekende. Vandaar dat dingen eerst erger lijken te worden. Maar daarna zul je merken dat je jezelf steeds makkelijker gerust kunt stellen.

 

Beluister ook mijn podcast over jezelf ziek praten

 

Wil je meer weten over hoe jij los kunt komen van hypochondrie?

 

 

Bekijk mijn gratis inspiratie op deze site.

 

 

Verder kun je mij volgen via Facebook en Instagram.

 

 

Verder kun je ok lid worden van de community waarin je samen met gelijkgestemden op reis kunt om los te komen van hypochondrie.

 

 

Heb jij het gevoel dat ik jou kan helpen, kijk dan bij mijn aanbod of stuur mij een mail. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.