In dit artikel geef ik jou 5 tips om hypochondrie te overwinnen. Zodat jij weer het leven kunt gaan leiden waar jij nu van droomt.

 

Het is namelijk mogelijk om hypochondrie te overwinnen. Ik heb zelf jaren geleden enorme last gehad van hypochondrie. Ik had echt totaal geen vertrouwen meer in mijn lijf en was lange tijd bang dat ik ieder moment dood neer zou vallen. Dat was een zeer heftige tijd, waarin ik ook niet meer naar buiten durfde. Ik voelde mij nergens meer veilig en dus ook niet in mijn lijf.

 

Gelukkig heb ik dit overwonnen en heb ik weer vertrouwen in mijn lijf, mezelf en het leven.

 

 

Hypochondrie tip 1

 

Ik noemde het hierboven al een aantal keer, maar een heel belangrijk onderdeel van het overwinnen van hypochondrie is weer vertrouwen krijgen. Vertrouwen in jouw lijf en vertrouwen in jezelf.

 

Hoeveel veertrouwen heb jij nu in jouw lijf en jezelf?

 

Waarschijnlijk is deze vrij laag, anders zou jij nu niet zoveel angst voelen.

 

Daarom is het heel belangrijk om weer een goede band op te bouwen met jezelf. Waarin jij je weer veilig voelt in en met jezelf.

 

Dit heeft tijd nodig. Geef jezelf dan ook die tijd.

 

Hypochondrie tip 2

 

Om weer vertrouwen te krijgen in jezelf en jouw lijf is het heel belangrijk om te weten dat alles goed is, zoals het is. Ben jij bijvoorbeeld bang om dood te gaan tijdens een paniekaanval. Bedenk dan voor jezelf dat jij de paniekaanvallen eerder ok al hebt overleefd. Dus de kans is supergroot dat jij de paniekaanvallen overleefd.

 

Verder geeft jouw lichaam signalen. Deze signalen zijn heel vaak onschuldig. Vertrouw er dan ook op, dat het goed is. Zeker als de huisarts en eventuele andere artsen bevestigd hebben dat het oké is. Door weer vertrouwen te krijgen, zit je niet meer constant in de vlucht-, vecht- of bevriesmodus en kan het lijf weer herstellen. Daardoor gaat heel jouw systeem weer herstellen en krijg je meer ruimte voor positieve emoties. Zodat jij weer kunt gaan leven i.p.v. overleven.

 

Hypochondrie tip 3

 

Leer weer te ontspannen, zodat jouw lichaam de kans krijgt om te gaan herstellen. Dit is echt superbelangrijk. Jouw lijf zal daardoor minder klachten gaan geven en je zult minder last krijgen van angst en paniekaanvallen.

 

Het is heel belangrijk om ademhalingsoefeningen te doen. Verder zijn ontspanningsoefeningen ook zeker raadzaam. Kijk voor jezelf waar jij van ontspant. Waar jij van uit jouw hoofd gaat. De een vindt wandelen heerlijk, de ander puzzelen. Kijk wat jij fijn vindt en maak hier bewust dagelijks tijd voor.

 

Hypochondrie tip 4

 

Ga niet mee met jouw gedachten. Jouw gedachten kunnen geweldige dingen bedenken, maar in momenten van angst kunnen ze de angst nog vele malen erger maken. Vaak zijn de gedachten niet eens waar. Het is dus totaal niet helpend. Je helpt jezelf alleen maar verder overstuur.

 

Daarnaast is het zo dat de angst op zichzelf heel snel een piek bereikt en daarna weer afvlakt. Door de gedachten die wij hebben duurt het alleen maar langer en wordt de piek alleen maar groter.

 

Probeer i.p.v. angstgedachtes, geruststellende gedachten op te roepen.

 

Hypochondrie tip 5

 

De laatste hypochondrie tip, maar zeker niet de minste.

 

Leer jouw angstpatroon te doorbreken.

 

We leren onszelf patronen aan en ook de hypochondrie reactie is een patroon. Let maar eens op. Wanneer jij een angst gedachte hebt m.b.t. hypochondrie, gaat er een riedeltje af die iedere keer gelijk is, met soortgelijke gedachtes en gevoelens.

 

Dit patroon kun je doorbreken. Het is een kwestie van bewust worden en daarna kun je het gaan doorbreken.

 

Dit heeft tijd nodig, maar je gaat er heel veel profijt van hebben. Zeker in combinatie met het weer vertrouwen krijgen in jezelf en jouw lijf. Je kunt daardoor weer een mooi leven gaan creëren zonder dat je steeds in de hypochondrie schiet.

 

Ben jij toe om af te rekenen met hypochondrie? Naast deze tips, deel ik nog veel meer content over hypochondrie en dergelijke.

 

Zo heb ik onder andere meerdere artikelen, maar ook een podcast.

 

Wil je graag ondersteuning?

 

Kijk bij mijn aanbod of stuur mij een vooral een mail om samen te kijken naar de mogelijkheden.

 

Wil je op de hoogte gehouden worden en meer hypochondrie tips ontvangen, volg mij op Facebook of Instagram.