hypochondrie wordt weer erger

 

Het ging even best goed of misschien al een tijdje en ineens lijkt de hypochondrie weer erger te worden. Vaak is de eerste reactie om meteen in de stress te schieten en te denken dat het niet goed gaat en wellicht heb je ook wel andere gedachten. Ik hoop dat je door dit artikel meer gerustgesteld gaat zijn. Ik geloof namelijk dat wanneer je op reis bent om te helen van hypochondrie, dat je nooit meer op het oude punt terugkomt. Daarnaast geloof ik dat helen van hypochondrie gaat met ups en downs en niet in een rechte lijn.

 

Beluister ook mijn podcast over ups en downs.

 

Waarom lijkt de hypochondrie dan weer erger te worden

 

Zoals ik net al aangaf gaat het helen van hypochondrie met ups en downs. In het begin zul je door de dagen heen veel ups en downs hebben. In de loop van de tijd zul je merken dat je ineens een hele middag bijvoorbeeld geen angst ervaart. Deze periode worden steeds langer. Dit gaat uiteindelijk naar weken en dan naar maanden en uiteindelijk worden het jaren.

 

Ook zul je merken dat de periode steeds minder heftig gaan zijn. Ze duren minder lang en zijn minder intens.

 

Toch kan het dus zijn dat je ineens weer hypochondrie gaat ervaren. Ergens wordt het weer getriggerd. Soms weet je waardoor het is en soms niet. Dat is ook niet belangrijk. Bij meer stress enz. zul je ook sneller hypochondrie ervaren. Maar het kan ook zijn dat er een stukje angst in jezelf gezien wil worden wat nog niet geheeld is. Hoe dan ook, weet dat je niet terugvalt, maar dat het onderdeel is van het helingsproces. Het wil dus helemaal niet zeggen dat het niet goed gaat of wat dan ook.

 

Deze gedachten maken het lichter en helpen jou om sneller rust te vinden. Weet dat ook dit weer voorbij gaat.

 

Soms kan de hypochondrie ook weer heel heftig voelen. Wat ik bij mezelf merkte was dat wanneer ik na een goede periode ineens weer angst en paniek voelde. Het weer heel heftig voelde, omdat ik het even niet meer had gevoeld. Het kwam bij mij heel heftig binnen. Daardoor leek het heftiger, dan toen ik middenin een periode van veel angst en paniek zat. Kijk even of jij dit ook herkent bij jezelf.

 

Wat te doen als het weer erger lijkt te worden

 

Probeer zoveel mogelijk jezelf te kalmeren met gedachten dat ook dit weer voorbij gaat. Dat het een nieuwe laag is wat gezien mag worden en dat je even nog beter voor jezelf mag zorgen.

 

Probeer niet in de weerstand te gaan, daar wordt het nog erger van. Dit vertel ik ook in bovenstaande podcast.

 

Kijk hoe jij jouw systeem zo rustig mogelijk kunt krijgen. Daarnaast kun je kijken naar jouw triggers en kijken welke hulpmiddelen jij nodig hebt in jouw hypochondrie doosje.

 

En vertrouw erop dat ook dit weer voorbij gaat en dat je er lichter, sterker en met meer levensvreugde er weer uitkomt.

 

Voelt het voor jou op dit moment heel heftig en heb jij hulp nodig, bekijk mijn andere blog, podcast, YouTube filmpjes voor veel tips en inspiratie. Je vindt ze onder het kopje gratis inspiratie.

 

Je kunt mij ook volgen via facebook of Instagram.

 

Op facebook heb ik ook een community opgezet om in contact te komen met gelijkgestemden. Ik miste de herkenning in mijn tijd enorm en weet hoe helend dat kan zijn. Voel je welkom om lid te worden van de groep.

 

Heb jij het gevoel dat ik jou verder kan helpen, kijk dan bij mijn aanbod of stuur mij een mail voor mogelijkheden.

Wanneer je nog vragen of opmerkingen hebt, dan hoor ik het ook heel graag.