Is hypochondrie te genezen

Hypochondrie is mijns inziens te genezen. Het is een proces die jij af mag leggen, maar het is zeker mogelijk. Er is alleen geen Quick fix voor. Vaak heb je jezelf een patroon aangeleerd van reageren op lichamelijke signalen en waarschijnlijk ben jij ook extra alert op alles wat er in jouw lichaam gebeurt.

 

 

In jouw reis van het helen van hypochondrie is het ook belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is. Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld last van hypochondrie na een heftige ervaring, zoals een acute opname in het ziekenhuis met een ernstige aandoening. Dan kan het heel zinvol zijn om EMDR toe te passen specifiek op deze gebeurtenis.

 

 

Daarnaast is het ook belangrijk om jezelf weer veilig te voelen in jezelf. Dan krijg je weer vertrouwen in jouw lijf. Je mag eigenlijk opnieuw een band opbouwen met jouw lijf.

 

 

Verder is het ook heel belangrijk om jezelf een ander patroon aan te leren. Wanneer jij nu een sensatie in jouw lijf ervaart, zul je waarschijnlijk een angstreactie krijgen.  Vandaaruit zul jij bepaalde gedachten hebben, die weer sensaties oproepen in het lichaam.

 

 

Het is heel belangrijk om dit patroon te gaan doorbreken.

 

 

Hoe hypochondrie genezen

 

 

Kijk dus eerst of jij bepaalde gebeurtenissen hebt die jou zo hebben getriggerd, die nu voor hypochondrie zorgen. Ga hiermee aan de slag door bijvoorbeeld EMDR-sessies toe te passen.

 

 

Daarnaast mag jij bewust worden van jouw patroon. Wat gebeurt er op het moment dat jij getriggerd wordt? Welke gevoelens of sensaties zorgen ervoor dat jij in de angst schiet? Welke gedachten heb jij daarbij. Probeer hier van een afstandje naar te kijken. Ga er niet in mee, maar observeer gewoon.

 

Dit kan in het begin heel erg lastig zijn. Het is gewoon bekijken wat er gebeurt zonder oordeel.

 

Ga daarnaast ook beginnen met bewust ontspannen van jouw lichaam door ontspanningsoefeningen. Daardoor komt jouw lijf tot rust en kunnen bepaalde klachten verminderen.

 

 

Hoe doorbreek je het patroon

 

 

 

Zorg ervoor dat jij jezelf een meer helpend patroon aanleert. Dit kun je onder andere doen door helpende gedachten, maar ook door bewust met jouw gevoelens te gaan werken.

 

 

Je kunt bijvoorbeeld wel tegen jezelf vertellen dat je veilig bent, maar wanneer jij dit iet voelt. Dan zal het niet helpen.

 

 

Ga dus binnen in jezelf een basisveiligheid creëren. Ik vertel hier meer over in mijn podcast hieronder.

 

 

 

 

 

Leer jezelf dus een helpend patroon aan en weet ook dat niet alles wat we denken waar is.

 

 

Ik vind dat een hele belangrijke stap op weg naar genezing. Neem kleine stapjes en wees lief voor jezelf!

 

 

Wil je meer weten over hoe je hypochondrie kunt genezen?

Lees mijn andere blogs of volg kijk bij mijn GRATIS inspiratie!

 

 

 

Wil jij graag hulp en heb jij het gevoel dat ik jou daarbij kan helpen?

Bekijk dan mijn aanbod of stuur mij een mail. Dan gaan we samen kijken naar de mogelijkheden.

 

 

 

 

 

Je kunt mij volgen op Instagram of Facebook. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwste inspiratie die ik deel.