Hoe om te gaan met angstgevoelens en gedachten

Wanneer je angst ervaart kom je in een spiraal terecht. Dit is een automatisch patroon die automatisch en onbewust aangaat.

 

 

Je hebt een gedachten of gevoel die ervoor zorgt dat jij in jouw overlevingsmechanisme terecht komt. Er gaat dan riedeltjes af die steeds hetzelfde is. Dit is een patroon die jij jezelf hebt aangeleerd. Dit deed je niet bewust en ooit heeft het jou gediend.

 

 

Echter helpt het jou nu niet meer en heb je hier heel veel hinder van. Het zorgt ervoor dat je vaak aan het overleven bent i.p.v. leven.

 

 

Weet dat dit te veranderen is en dat jij weer los kunt komen van dit patroon.

 

 

Hoe ga je om met angstgevoelens en gedachten

 

 

Ten eerste mag je herkennen dat je deze gedachten en gevoelens hebt. Zie dat je ze hebt en zie wat er gebeurt.

 

 

Ga niet mee in jouw gedachten. Weet dat jouw gedachten niet waar zijn. Niet alles van wat jij denkt is waar.

 

 

Je zult merken dat deze gedachten angstgevoelens versterken. Het is vaak een cirkel. Het begint met een gevoel of gedachte. Dit kan per keer verschillen.

 

Op dat moment wordt jouw mechanisme in werking gezet. Je hebt bijvoorbeeld een angstgedachte. Daarop krijg je een gevoel van angst. Over dat gevoel van angst heb je weer een gedachte. Die weer een gevoel veroorzaakt of jouw bestaande gevoel verergerd. Dan ga je handelen. Je gaat iets doen. Wat doe je dan? Dan kan zijn dat je in paniek raakt, maar je kunt bijvoorbeeld ook iets doen buiten jezelf. Bijvoorbeeld googelen of iemand bellen.

 

 

Bekijk eens voor jezelf wat jij op dat moment gaat doen.

 

 

Door deze dingen te gaan bekijken, kom je erachter wat jij doet. Dan krijg je daar bewustzijn op. Wanneer je bewustzijn hebt kun je gaan veranderen. Je kunt anders gaan reageren of handelen, waardoor je leer om jouw patroon te doorbreken.

 

Wat is nog meer belangrijk bij het doorbreken van angst

 

Naast het herkennen van jouw patroon is het belangrijk om je weer veilig te voelen in jezelf en bij jezelf. Dat je weer vertrouwen krijgt in jezelf, jouw lijf en het leven. Wanneer je dit kunt, dan zal jij jezelf kunnen kalmeren en zal de angst verdwijnen.

 

 

Dit is een reis, maar zeker niet onmogelijk. Het is daarbij ook belangrijk om te kijken wat er in jouw onderbewustzijn zit, dat zorgt dat dit mechanisme steeds aan gaat. Het wil jou helpen en heeft dus een positieve intentie. Jij mag kijken wat dat is voor jou en wat het nodig heeft om los te laten.

 

 

Wil jij daar graag meer over weten?

 

 

Beluister onder andere mijn podcast of bekijk mijn andere inspiratie. Dit kun je vinden onder gratis inspiratie.

 

 

Hierbij alvast een podcast over hoe om te gaan met gedachten en gevoelens.

 

 

Heb jij het gevoel dat ik jou kan helpen bij het los komen van jouw angst?

 

Bekijk dan mijn aanbod of stuur mij een mail. Dan gaan we samen kijken naar de mogelijkheden.

 

 

Je kunt mij ook volgen via Facebook of Instagram.