reële angst

Gelukkig zijn heel veel angsten niet reëel. Dat betekent dat de kans dat de angst die je hebt zo goed als nihil is. Maar wat nu als jouw angst wel reëel is? Dat jouw angst dus wel uit kan komen.

 

Voordat ik verder ga met deze blog, wil ik alvast duidelijk maken dat deze blog niet bedoeld is om iemand bang te maken. Juist niet. Ik wil handvatten geven mocht de angst bij jou wel reëel zijn. Zoals ik al aangaf. De angsten zijn bijna altijd niet reëel. Je hebt de angst wel, maar de kans dat het gebeurd is echt super klein.

 

Er zijn dus situaties waarin een angst wel reëel kan zijn, bijvoorbeeld wanneer jij een ziekte hebt. Dan helpen geruststellende gedachten niet zo makkelijk. Maar toch heb je veel meer mogelijkheden dan jij nu misschien denkt.

 

 

Wat te doen bij reële angst

 

 

Zoals ik al aangaf heb je dus veel meer mogelijkheden, dan dat jij nu denkt. Je kunt de mogelijkheid dat de angst uitkomt niet veranderen, maar wel hoe jij ermee omgaat kun je veranderen.

 

 

Zelf heb ik in het verleden meegemaakt dat een angst van mij reëel was. Hierover vertel ik in de gelijknamige podcast hieronder.

 

 

Wat jij kunt doen wanneer jouw angst reëel is?

 

Wanneer jij veel bezig bent met de angst, zit jouw systeem steeds in overlevingstand. Daardoor zul jij veel meer klachten gaan ervaren, neemt jouw levenskwaliteit af en krijgt jouw lichaam niet de kans om te herstellen.

 

Wat dus echt superbelangrijk is, is ontspannen. Leer weer ontspannen. Dit kun je doen door ontspanningsoefeningen. Daarnaast kun je voor jezelf kijken wat jou kan helpen om te ontspannen. In mijn podcast vertel ik ook uitgebreid over de tips die ik hier kort beschrijf. Wil je goed aan de slag, dan raad ik jou aan de podcast te beluisteren.

 

 

Geloof niet alles wat je denkt. Heel veel dingen die wij denken zijn niet waar. Wanneer jij jouw angstgedachten gelooft. Gaat jouw lichaam adrenaline aanmaken. Daardoor krijg je stressklachten en daarop weer angstgedachten. Leer jouw gedachten weer te zien als iet wat komt en gaat. Je hoeft er niet in mee te gaan.

 

 

Kijk bij jezelf of je hulp nodig hebt bij de trigger die de angst oproept. Soms kan het helpen om EMDR toe te passen, wanneer een gebeurtenis in het verleden er steeds voor zorgt dat jouw overleving mechanisme aangaat.

 

 

Leer jezelf daarnaast een nieuw patroon aan. Vaak reageren we vanuit een onbewust patroon. Dus wanneer jij geraakt wordt in jouw angst, reageer je op dezelfde manier. Dit kun je veranderen. Dat gaat niet in een dag. Je kunt leren om i.p.v. het overlevingsmechanisme zijn gang te laten gaan, rust te creëren. Dit doe je door het leren herkennen en om te buigen. Zo leer jij om meer rust in jouw systeem te krijgen.

 

 

Alles wat jij aandacht geeft groeit. Dus wanneer jij veel bezig bent met angstig zijn om jouw reële angst, dan zal dit jouw leven gaan beheersen. Weet dat er daarnaast ook hele mooie dingen zijn in het leven en dingen zijn waar je voor dankbaar kunt zijn. Probeer deze dingen te zien en probeer jouw focus daarop te leggen. Dan zullen deze gevoelens groeien.

 

 

Weet ook dat jij niet jouw angst bent. Het is een deel van jou. Zeg i.p.v. ik ben bang, ik voel angst. Duw het niet weg, maar doorvoel de angst. Het komt en gaat. En weet ook dit gaat weer voorbij.

 

 

Ik hoop dat je veel aan deze blog hebt gehad. Zoals ik al aangaf, beluister ook de podcast over wat te doen bij reële angst. Hierin krijg je nog duidelijker de handvatten aangereikt.

 

 

Wil je meer weten over hoe je met angst om kunt gaan en het zelfs kunt overwinnen?

 

Ik deel regelmatig tips en informatie over deze onderwerpen. Kijk daarvoor onder het kopje gratis inspiratie. Je kunt mij ook volgen op Facebook of Instagram.

 

 

Heb jij hulp nodig om met jouw reële angst om te gaan of kan ik jou op een andere manier helpen, dan kun jij kijken bij mijn aanbod of stuur mij een mail. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.