Paniekaanvallen kunnen super heftig zijn. Jouw systeem is op dat moment zo over de toeren, dat het heel lastig kan zijn om tot rust te komen. Zeker omdat jij op dat moment het gevoel hebt dat je in levensgevaar verkeerd. Gelukkig zijn paniekaanvallen onschuldig. Wanneer je dit weet, kun je gaan werken om tot rust te komen.

 

Wanneer je dit leest, heb je waarschijnlijk al meerdere malen last gehad van een paniekaanval.

 

 

Paniekaanval tips om in een paar minuten tot rust te komen

 

 

De eerste tip om tot rust te komen is om niet met jouw gedachten mee te gaan. Wanneer jij in paniek bent, gaan jouw gedachten als een sneltrein en de gedachten die jij denkt zijn vaak niet helpend. Vaak krijg je meer angstgedachten. Het eerste wat jij dus mag doen is jouw gedachten stoppen.

 

 

Wist je dat een paniekaanval op zich maar heel kort duurt? Het is de gedachten die wij erbij denken, die ervoor zorgen dat gevoelens en de aanval zo lang duurt. De gedachten zorgen voor nieuwe stoten adrenaline en daarop krijg je weer angstgedachten. Leer dit te doorbreken.

 

 

Wat te doen om jouw gedachten te kalmeren

 

 

Je gaat dus proberen jouw gedachten te stoppen. Merk op dat je angstgedachten hebt. In plaats van ze te voeden met meer angstgedachten, ga jij jezelf geruststellen. Zeg tegen jezelf onder andere ik ben veilig. Dit is een paniekaanval. Dit gaat weer over. Alles is goed en zeg andere dingen die jou gerust kunnen stellen. Denk maar eens aan hoe jij tegen een klein kind zou praten die angst heeft of hoe jij tegen jouw beste vriend of vriendin zou praten die een paniekaanval zou hebben. Wat zou jij dan zeggen. Zeg deze geruststellende dingen tegen jezelf.

 

 

Ademhaling

 

 

Verder kun jij jouw systeem tot rust brengen door middel van jouw ademhaling. Dit doe je door langer uit te ademen, dan in te ademen. Hiermee geef jij jouw lichaam het signaal dat het veilig en zal het weer ontspannen.

 

 

Ga dus dit doen totdat jouw lijf weer tot rust is gekomen.

 

 

 

Ontspanning

 

 

Daarnaast is ontspanning erg belangrijk. Leer jezelf weer ontspannen. Doe dit buiten de paniekaanvallen om. Leer hoe jij jezelf weer tot rust kunt krijgen door te oefenen wanneer jij geen paniekaanval hebt. Daarnaast is jouw systeem op dit moment snel alert. Door veel ontspanning te creëren en onder andere ontspanningsoefeningen te doen, zul je merken dat jouw lijf minder alert wordt.

 

 

Dus oefen zoveel mogelijk in ontspannen en tot rust komen.

 

 

Wil jij hulp bij het tot rust komen tijdens een paniekaanval? Download mijn gratis e-book Eerste hulp bij nachtelijke paniekaanvallen. Daarbij zit een audio waarmee je binnen 5 minuten tot rust komt bij een paniekaanval. Deze is gemaakt voor een nachtelijke paniekaanval, maar is ook overdag te gebruiken.

 

 

Wil jij graag meer paniekaanval tips? Ik deel regelmatig meditaties, video’s, podcast en artikelen die jou kunnen helpen om los te komen van jouw angst en paniek. Je vindt de linken daarvan op mijn website bij gratis inspiratie.

 

 

Je kunt mij ook volgen op Facebook of Instagram.

 

 

Wil jij graag hulp om los te komen van jouw paniekaanvallen en heb jij het gevoel dat ik jou daarbij kan helpen, kijk dan bij mijn aanbod naar de mogelijkheden of stuur mij een mail.