wat te doen bij een angstaanval

 

 

Ineens word je helemaal overspoeld door een enorme angstaanval. Je hart begint te bonzen, het zweet breekt je uit en je rent het liefst heel hard weg. Je kunt heel veel vervelende symptomen hebben op zo’n moment en je wil hier graag zo snel mogelijk vanaf. Maar wat kun je doen bij een angstaanval?

 

Het eerste wat belangrijk is, is om te weten dat jij helemaal veilig bent!

 

Er kan jou niets gebeuren. Het is alleen maar angst en dit komt maar gaat ook weer weg.

 

 

Wat kun je doen bij een angstaanval

 

Wanneer jij overvallen wordt door een angstaanval ga je als eerste even jouw voeten stevig op de grond zetten.

 

Wanneer je een angstaanval hebt, schiet jouw energie omhoog. Je gaat hoog ademen, je gaat snel denken. Daardoor zit er geen of weinig aandacht in jouw lijf. Door jouw voeten stevig op de grond te zetten, gaat jouw aandacht weer in jouw lijf. De angst kan daardoor makkelijker afvloeien.

 

Ga daarnaast niet mee met jouw gedachten, maar stel jezelf gerust. Wanneer je meegaat met jouw gedachten, zal de angst langer duren. Meestal denk je angstopwekkende gedachten, die ervoor zorgen dat je meer en langer angst ervaart.

Wil je nog meer weten over wat je kunt doen om jouw gedachten te kalmeren, bekijk deze video.

 

 

Wat kun je nog meer doen

 

Ga met jouw aandacht naar jouw ademhaling. Ga langer uitademen, dan inademen. Dit geeft het lichaam het signaal dat alles veilig is. Leg eventueel 1 hand op jouw hart en 1 hand op jouw buik. Dit werkt extra geruststellend.

 

Als het te heftig is om de angst te voelen, mag je met jouw aandacht naar jouw omgeving gaan. Wat zie je allemaal. Benoem het eventueel.

 

Wat niet te doen bij een angstaanval

 

Ga vooral de angst niet wegdrukken. Daar wordt het alleen maar erger van. Je houd alleen maar een bal onder water, die later veel harder omhoog schiet. Daarnaast voelt jouw lijf nog meer onveiligheid.

 

Wat je het beste kunt doen bij een angstaanval. Is de emotie er gewoon laten zijn. Laat het over jouw heenkomen als een golf. Er komt een piek en daarna zal het weer verdwijnen.

 

Wanneer jij niet meegaat met jouw gedachten en het alleen maar laat zijn, is de piek na 90 seconden alweer voorbij.

 

En mocht je echt heel erg zijn meegegaan met de angst, wees dan gerust. Na 1,5 tot 2 uur is jouw systeem weer tot rust.

 

Wees na een angstaanval lief voor jezelf! Het is heftig op het moment dat jij dit ervaart en jouw lijf mag ook echt weer even tot rust komen.

 

Heb jij regelmatig last van angst aanvallen en lukt het jou niet om de angst aanvallen te verminderen. Download dan mijn gratis e-book nachtelijke paniekaanvallen. Deze is ook prima te gebruiken voor angstaanvallen overdag. Daar zit ook een audio bij die je kunt gebruiken tijdens een angstaanval.

 

Verder deel ik vaak informatie over angst en paniek en hoe jij weer een geweldig leven kunt creëren zonder dat angst jou belemmerd. Deze informatie vindt je onder het kopje gratis inspiratie.

 

Volg mij voor de laatste nieuwtjes op facebook of Instagram.

 

Wil je graag hulp en heb jij het gevoel dat ik jou kan helpen, kijk dan bij mijn aanbod of stuur mij een mail.